Vijesti

30/08/2012

Studenti javite se!

 

Mala škola arhitekture u šk.god. 2012./2013. nastavlja s programom u zagrebačkim osnovnim školama.

Pozivamo studente Arhitektonskog fakulteta, Likovne akademije i Učiteljskog fakulteta da se uključe u provođenje radionica u sklopu programa 'Prostor i ja: Mala škola arhitekture' koje od 2010. zajednički organiziraju Društvo arhitekata Zagreba, Odbor Arhitetkura i djeca Hrvatske komore arhitekata i Udruga za promicanje vizualne kulture OPA. Od školske godine 2012./2013. program će se odvijati u nekoliko zagrebačkih osnovnih škola kao ciklus od šest radionica (5 tematskih i jedna završna, evaluacijska) u zimskom i šest u ljetnom semestru, izvan redovne nastave.

Vizualno opismenjavanje, obrazovanje djece i mladih u temama arhitekture, urbanizma, razumijevanja prostora i naslijeđa izuzetno je važno i istovremeno zanemareno u redovnoj nastavi, a imat će izravan i čitljiv utjecaj na izgled Hrvatske u budućnosti, kao i na odnos budućih generacija prema vlastitoj baštini i suvremenoj arhitekturi. Pozitivna iskustva pilot-radionica u okviru programa kojeg su pokrenule Gordana Košćec, Aneta Mudronja Pletenac, Mia Roth-Čerina i Davorka Perić  u suradnji s brojnim arhitektima, učiteljima likovne kulture, studentima-volonterima te preko dvjesto učenika koji su u radionicama do sada sudjelovali, te ciklus radionica u sklopu nastave likovnog odgoja u osnovnoj školi Šestine pod vodstvom Ide Loher, predstavljaju temelj metode implementacije programa u osnovne škole. Radionice koje obrađuju različite teme vezane uz izgrađeni okoliš obrazovno nadopunjuju više predmeta, prije svega likovnu kulturu, te povijest, matematiku i građanski odgoj.

Studenti će prema tematskom okviru zajedno s učiteljima likovne kulture pojedine škole i voditeljicama programa razraditi zadatke, kreativno doprinijeti specifičnoj obradi pojedine teme te sudjelovati u provedbi radionica. Prve radionice predviđene su u listopadu.

Zainteresirani se do 20. rujna trebaju javiti na e-mail aid@arhitekti-hka.hr.

Veselimo se zajedničkom radu!