Vijesti

26/06/2015

Promocija zbornika simpozija Hura arhitektura i izložba radionica ciklusa 'Prostor.i.ja - Mala škola arhitekture'

Promocija i izložba održat će se u Oris kući arhitekture, Kralja Držislava 3 u utorak, 30. lipnja 2015. godine u 16:30 sati.

Zbornik Hura arhitektura sadrži sažetke predavanja i radionica na istoimenom simpoziju održanom s 300 sudionika mnogostrukih zvanja – odgajatelja predškolskog odgoja, osnovnoškolskih i srednjoškolskih učitelja i profesora, likovnih pedagoga, arhitekata i studenata arhitekture. Jednodnevni simpozij održan 2009. na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu obilježio je početak uključivanja Hrvatske komore arhitekata u međunarodni projekt sustavne provedbe educiranja djece u temama izgrađenog okoliša kojeg provodi radni program Architecture and Children Međunarodnog udruženja arhitekata UIA.

Prateća izložba dokumentira rezultate niza radionica nastalih u ciklusu 'Prostor.i.ja – Mala škola arhitekture', kojeg su 2010. zajednički pokrenuli Udruga za promicanje vizualne kulture OPA, Društvo arhitekata Zagreba, program Arhitektura i djeca Hrvatske komore arhitekata i NoThing productions. Radionice su se provodile kao kontinuirani ciklusi u Društvu arhitekata Zagreba i u nekoliko osnovnih škola, te kao pojedinačna gostovanja na stručnim skupovima i izložbama (Dan D, Kongres arhitekata, skupovi Agencije za odgoj i obrazovanje, MSU itd.). U vođenju radionica su se organizatoricama (Gordana Košćec, Ida Loher, Aneta Mudronja Pletenac, Davorka Perić i Mia Roth-Čerina) s vremenom priključili brojni arhitekti, profesori likovne kulture i studenti-volonteri. Radionice su tako poslužile kao pilot projekti moguće kontinuirane edukacije u okviru nastave likovne kulture, izbornih ili slobodnih aktivnosti.