Vijesti

22/02/2013

Predavanja i okrugli stol 'O vizualnoj edukaciji djece'

U utorak, 26.2.2013., u Društvu arhitekata Zagreba u 10 sati

(foto: Arhitektura in otroci)

 

U organizaciji Društva arhitekata Zagreba, finske škole Arkki i programa Arhitektura i djeca Hrvatske komore arhitekata održat će se okrugli stol o vizualnoj edukaciji djece kojem prethode četiri kratka predavanja i pokazna radionica za arhitekte finske arhitektice Mari Jaakonaho. Iskustva na području arhitektonske edukacije predstavit će se na primjerima iz Slovenije, Srbije, Finske i Hrvatske. Informacije o kotizaciji i prijavi na okrugli stol naći ćete na stranicama DAZ-a.

Mari Jaakonaho je finska arhitektica i dizajnerica koja osim vlastitog arhitektonskog ureda i predavanja na Aalto University u Helsinkiju djeluje i u finskoj školi za arhitektonsko obrazovanje djece Arkki, neprofitnoj organizaciji koja provodi tečajeve, projekte, radionice te organizira kampove u kojima se provodi nastava arhitekture za djecu i mlade. Nakon izlaganja o radu škole Arkki, Mari će održati radionicu za odrasle pod nazivom Sweet architecture u kojoj će demonstrirati metodu rada škole. Broj polaznika je ograničen na 30 sudionika, a prijaviti se možete na daz@d-a-z.hr

Ana Struna Bregar, voditeljica Hiše arhitekture koja djeluje pri Zbornici (komori) za arhitekturo in prostor Slovenije i u sklopu koje djeluje program Arhitektura in otroci, predstavit će djelovanje jedine organizacije u Sloveniji koja provodi sustavno obrazovanje djece i nastavnike o arhitekturi, prostoru i dizajnu. Obrazovanje se temelji na učenju kroz praktično iskustvo. Organizacija spaja istomošljenike i suradnike koji provode programe. Surađuju s više od 30 institucija iz cijele Slovenije. U tri godine, njihove arhitektonske radionice za djecu (više od 200 radionica diljem Slovenije)  vodilo je više od 200 stručnjaka, za preko 1500 djece u 2500 posjeta.

PROCES edukativna arhitektura je nezavisna organizacija koju su u Beogradu osnovali Biljana i Bratislav Branković. Bavi se edukacijom djece i mladih o prostoru, arhitekturi i održivom razvoju. Okuplja stručnjake iz područja arhitekture, umjetnosti, pedagogije, kulture. Samostalno i kroz partnerstva sa institucijama i srodnim organizacijama, realizira edukativne programe koji imaju za cilj jačanje svijesti o prostoru i razvoj arhitektonske, estetske i tehničke pismenosti i kulture.

Ekipa okupljena oko Male škole arhitekture predstavit će program pokrenut 2010. godine u suradnji Društva arhitekata Zagreba (Davorka Perić), Odbora Arhitektura i djeca pri Hrvatskoj komori arhitekata  (Mia Roth Čerina), Udruge za promicanje vizualne kulture OPA (Gordana Košćec i Ida Mati Loher), udruga te NoThing (Aneta Mudronja i Jelena Perić). Bit će predstavljene metode rada na vizualnom obrazovanju djece kroz radionice Prostor i ja provođene u suradnji s zagrebačkim osnovnim školama i putem otvorenog poziva djeci u periodu od 2010-13. godine. 

Predavanja traju po 20 minuta i počinju u 10 sati. Nakon predavanja i radionice Sweet architecture, s početkom u 13:30 održat će se okrugli stol o iskustvima pojedinih zemalja, programima, pristupima i metodama rada.

Galerija slika