Vijesti

02/03/2016

Izložba radionica ciklusa "Prostor.i.ja - Mala škola arhitekture"

Izložba se otvara u Društvu arhitekata Zagreba 5.3. 2016. u 11 i najavljuje novi ciklus javnih radionica koje počinju sredinom ožujka

U Društvu arhitekata Zagreba (Trg bana J. Jelačića 3/1) se 5. ožujka 2016. u 11 h otvara izložba koja prikazuje radionice nastale u interdisciplinarnom ciklusu "Prostor.i.ja - Mala škola arhitekture" od 2010. do 2015. godine.

Radionice 'Prostor.i.ja – Mala škola arhitekture' su 2010. zajednički pokrenuli Udruga za promicanje vizualne kulture OPA, Društvo arhitekata Zagreba, program Arhitektura i djeca Hrvatske komore arhitekata i NoThing productions. Radionice su se provodile kao kontinuirani ciklusi u Društvu arhitekata Zagreba i u nekoliko osnovnih škola, te kao pojedinačna gostovanja na stručnim skupovima i izložbama (Dan D, Kongres arhitekata, skupovi Agencije za odgoj i obrazovanje, MSU itd.). U vođenju radionica su se organizatoricama (Gordana Košćec, Ida Loher, Aneta Mudronja Pletenac, Davorka Perić i Mia Roth-Čerina) s vremenom priključili brojni arhitekti, profesori likovne kulture i studenti-volonteri. Radionice su tako poslužile kao pilot projekti moguće kontinuirane edukacije u okviru nastave likovne kulture, izbornih ili slobodnih aktivnosti.

Izložba dokumentiranih radionica bila je najprije 2012. izložena u MSU. Odonda se dopunjava te je bila izlagana u osječkom Esseker centru 2013. godine, u Oris kući arhitekture 2015. i sada u DAZ-u. Izložba je ujedno i najava novog ciklusa javnih radionica koje od 19. ožujka počinju u Društvu arhitekata prema sljedećem rasporedu:

19. 03. 2016.
1. OD LINIJE DO PROSTORA
09.04. 2016.

2. OD PLOHE DO PROSTORA

DIJELIMO PROSTOR
Radionice priroda i društvo
Nakon što smo naučili da način organizacije života i mjesto, način i materijal gradnje direktno rezultiraju određenom formom (prostorom) u kojem živimo prelazimo na onaj osjetilni dio gdje naš doživljaj prostora prelazi pitanje puke forme. Sad nas zanimaju osjećaji. Za razliku od nastamba životinja, ljudi nikada ne doživljavaju prostor bez simboličke strukture. Kroz nju se učimo doživljavati i pripadati određenoj zajednici.

30.04. 2015. 
3. TIJELO U PROSTORU
07.05. 2016.

4. OSOBNI DOŽIVLJAJ PROSTORA

ŽIVIMO PROSTOR
Radionice moja zbilja
U ovim radionicama preko razumijevanja uloge grada i života u zajednici otkrivamo kako trenutak u kojem živimo čini oblik našeg prostora. Time shvaćamo koliko je važna svaka pojedinačna uloga u stvaranju OBLIKA PROSTORA. Naša osobna kreacija i naše naslijeđe u trenutku u kojem živimo s drugim osobnim kreacijama i naslijeđima jest mjesto za život – oblikovana  PROSTORiJA.

14. 05. 2016.
5. GRAD I RAZLIKA

21. 05. 2016.
6. MIJENJAMO GRAD

IDEMO PO ISKUSTVO
Nakon što smo naučili sve iz prethodnih radionica, idemo s voditeljima u šetnju gradom uz zadatak – izrada foto-dnevnika.
Zadnja radionica je evaulacija koja nam pokazuje koliko smo razvili vještinu promatranja i kritičke analize. Naš Foto-dnevnik o užem centru grada prezentirat ćemo javno.

04. 06. 2016.
7. ŠETNJA GRADOM
Radionice Male škole arhitekture namijenjene su djeci školskog uzrasta održavaju se  u Društvu arhitekata Zagreba (DAZ), Trg Bana J. Jelačića 3/1 pod vodstvom stručnih voditelja.
Sedam radionica čini jedinstvenu cjelinu, te je moguće prijaviti se za cijeli program ili za svaku radionicu pojedinačno.
Broj prijava je ograničen, a broj djece po radionici je 15.
Prijave su na mail davorka.peric@d-a-z.hr ili na telefon 01 5509 706.

Izložba se može pogledati u radnom vremenu od 9-17 sati do 08. 03. 2016.
Društvo arhitekta Zagreb, Trg bana J. Jelačića 3/1, Zagreb

Galerija slika