Vijesti

01/06/2013

Izložba Prostor.i.ja - Mala škola arhitekture 2010.-2013. u MSU

Otvorenje u srijedu, 5. lipnja 2013. u 18 sati u Školici i predvorju Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, Avenija Dubrovnik 17

Prostor.i.ja - Mala škola arhitekture je višegodišnji odgojno obrazovni projekt s ciljem promicanja sadržaja s područja arhitekture i urbanizma među mladima.

Projekt su 2010. pokrenuli Udruga za promicanje vizualne kulture OPA, program Arhitektura i djeca Hrvatske komore arhitekata, Društvo arhitekata Zagreba i NoThing productions. Radionice zajedno realiziraju učitelji  likovne kulture i razredne nastave, arhitekti te studenti Arhitektonskog fakulteta, Akademije likovnih umjetnosti i Učiteljskog fakulteta u Zagrebu. Od početka projekta se u radionice organizirano uključuju i osnovne škole grada Zagreba, bilo u prostorima škola ili izvan njih. Posljednja takva suradnja realizirana je s Pedagoškim odjelom Muzeja suvremene umjetnosti te osnovnim školama Šestine i August Cesarec.

Projekt je nastao kao rezultat interdisciplinarne suradnje učitelja likovne kulture i arhitekata. Obje struke prepoznale su potrebu za upoznavanjem mladih s ovim sadržajima od najranije dobi. Naime, sadržaji s područja arhitekture i urbanizma nisu adekvatno zastupljeni u općem obrazovanju te se kod mladih ne razvijaju osnovne kompetencije koje će im omogućiti kvalitetan život u neposrednoj životnoj okolini i, što je još važnije, kompetencije za oblikovanje te okoline.U širem društvenom kontekstu posljedice su vidljive u negativnom odnosu prema urbanom i arhitektonskom nasljeđu, zagađenju urbanog prostora lošom arhitekturom, nerazumijevanju investitora za potrebama lokalnih zajednica itd.

Kroz igru i praktičan rad učenici pronalaze odgovore na pitanja: kako čovjekove potrebe određuju izgled prostora u kojem boravi i obratno, kakva je povezanost oblika, materijala i funkcije u arhitekturi, kojim materijalima gradimo i koje su njihove konstruktivne mogućnosti, koja je uloga svjetlosti u oblikovanju prostora, što je to urbani prostor i kako ga koristimo, koja je naša uloga u očuvanju kulturne baštine i sl.  Dio sadržaja je usmjeren na neposredno okruženje u kojem učenici borave; grad, kvart, škola. Na taj se način mlade želi potaknuti da stvaraju aktivan stav prema urbanom okruženju, kulturnoj i arhitektonskoj baštini te svjesno sudjeluju u njenom očuvanju.

Izložba kronološki prikazuje aktivnosti koje su se odvijale u Društvu arhitekata Zagreba, osnovnim školama Šestine, A. Cesarec, J.J. Strossmayer, Tin Ujević, Trnsko, na zagrebačkim ulicama, u Kući za ljude i umjetnost Lauba, te zadnju radionicu koja se u Školici Muzeja suvremene umjetnosti organizirala u sklopu aktualne izložbe Josipa Vanište ‘Ukidanje retrospektive’.

Izložbu organiziraju Pedagoški odjel Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, Udruga za promicanje vizualne kulture OPA, program Arhitektura i djeca Hrvatske komore arhitekata, Društvo arhitekata Zagreba i NoThing productions.

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, Avenija Dubrovnik 17.

Radno vrijeme Školice: uto-ned 11-17, pon zatvoreno.

Izložba ostaje otvorena do 16. lipnja 2013.