Radionice


20/04/2016

Radionica na 20. sajmu zdravlja u Vinkovcima

Radionicu 'Grad i ja' u subotu 16.4.2016. su vodile Mateja Markešić i Daša Manojlović u suradnji s učiteljima OŠ Bartola Kašića Denisom Živkovićem i Hrvojem Mijićem.

Grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija, Hrvatska mreža zdravih gradova, Radna skupina za praćenje implementacije ciljeva iz dokumenta ApolitikA i DAGIT Vinkovci, u sklopu 20. sajma zdravlja u Vinkovcima, organizirali su stručni skup: ApolitikA i javni zahvati u prostoru - pristupačnost, a u sklopu iste manifestacije organizirana je i radionica za djecu u suradnji programa 'Prostor-i.ja - Mala škola arhitekture' i OŠ Bartola Kašića iz Vinkovaca. Na radionici je sudjelovalo dvadesetak učenika petih i sedmih razreda.

Naglasak radionice bio je, u skladu s temom vogodišnjeg Sajma zdravlja, na tome kako osvijestiti kolektivno, te koji su procesi prisutni u uravnoteženom zastupanju potreba i interesa različitih skupina korisnika. Polazište ranog participativnog arhitektonskog obrazovanja počiva na uvjerenju da izgrađeni okoliš doprinosi „ostvarenju temeljnih ljudskih prava na razvoj i kvalitetan život“ te da je „kvaliteta izgrađenog prostora temeljna potreba svakog pojedinca.“ (Arhitektonske politike Republike Hrvatske 2013–2020. – Nacionalne smjernice za vrsnoću i kulturu građenja, 2012.)

Radionica je imala cilj osvijestiti različite funkcije grada i prisutnost djeteta u njemu. Kako se u gradu snalazimo, koliko su nam njegovi dijelovi pristupačni, koja nam urbana oprema omogućuje da se u njemu ugodno osjećamo? Djeca su na odabranom zahvatu u centru Vinkovaca najprije osvijestila prednosti i mane prostorne cjeline, a potom zajednički projektirali intervencije za njegovo poboljšanje i afirmaciju.

Galerija slika