Radionice


31/08/2016

Javni Zlarin - Prostori zlarinske svakodnevice na Vizuri otoka

Radionica za djecu i odrasle održala se na 16. festivalu audio-vizualne umjetnosti Vizura aperta realiziranom ove godine u partnerstvu s udrugom Punta Arta

"VIZURA APERTA je festival čiji program i teme radionica proizlaze iz specifičnog društvenog i geografskog okruženja u kojem se festival odvija. Ovogodišnji program usredotočen je na teme turizma, devastacije različitim sadržajima, izgradnjom, zanemarivanjem, a bavi se fenomenima depopulacije, nestajanja autohtonog načina života, te okupacijom sadržajima i ljudima. Festival Vizura aperta koji se petnaest godina održavao u istarskom pograničnom i dvojezičnom mjestu Momjanu/Momian ove se godine po prvi puta održava na otoku Zlarinu, koji se još uvijek opire brutalnim oblicima turizma. Time dislokacija događanja na otoku čini doživljaj radova intenzivnijima i začudnijim upravo zbog odmaka koji nastaje kada se odvajamo od kopna. Dok se mozak pere od prekomjerne količine informacija još na brodu, sadržaji pratećih informacija postaju sve začudniji udaljavanjem od kopna, ljudi, reklama, kuća...svega. Iako sudjelovanjem na festivalu Vizura aperta dolazimo u zamku drugog fenomena zvanog kulturni turizam, pokušat ćemo to donekle izbjeći gledajući otočane, slušajući otok i držat ćemo se provjerenih otočkih recepta dokolice, fjake i kužinavanja. Poštujući za to vrijeme ideju da izmještanjem na otok možemo samo biti tamo, kao što otok je." (iz najave kustosice festivala Davorke Perić)

Radionica Javni Zlarin - Prostori zlarinske svakodnevice na nekoliko razina se nadovezala na istraživanja povijesti i sadašnjosti javnih prostora Zlarina. Mapiranjem prostora okupljanja, otvorenih i društvenih sadržaja, te bilježenjem osobnih memorija, izložili su se fragmenti zlarinskog društevnog života te rekonstruirale sudbine njihovih prostornih okvira. Radionica je imala namjeru postati podloga prijedloga mogućih intervencija, malih promjena koje mogu otvoriti nova žarišta društvenog okupljanja i rituala svakodnevice. Radionicu su vodile Mia Roth-Čerina, Svjetlana Dean, Tamara Bjažić Klarin i Daria Štrelov, a bila je otvorena za sve uzraste. Na radionici su sudjelovali Bruna Alfier, Antun Baće, Lucija Barbić, Jelena Perić Bulaja, Lea Bulaja, Mirko Bulaja, Boris Cikutović, Nika Čerina, Roko Čerina, Tonči Čerina, Sanja Duhović, Vanja Klarin, Irma Korkut, Istok Korkut, Ela Lučev, Zoe Lučev, Hrvoje Petek, Paula Režić Tolj, Jakob Vučić Šneperger, Sara Vučić Šneperger, Tea Truta.

Odvijala se tijekom sva četiri dana trajanja festivala, s različitim programima. Prostor u kojem se odvijala je bio danas rijetko korišten zlarinski Đardin, danas u vlasništvu hotela. U tijeku pripremnog istraživanja identificirane su četiri teme koje će se na radionici obrađivati - prostor zlarinske Vale od Makine (danas restoran Aldura) do Fingaca, sa rascjepkanim atomiziranim javnim prostorima koji su nanizani uz nju; tema vode - kako je oblikovala svakodnevicu Zlarina prije dovođenja pitke vode 1978., kako se ona promijenila nakon toga, te kako je u nedavnoj prošlosti njezina javna dostupnost ukinuta; unutarnji trgovi Zlarina koji su u prošlosti bili žarišta zlarinske svakodnevice i zajedništva s posebnim naglaskom na prostor Rudine; te prostori zlarinskih banja, mulova i javnog prostora/zrcala kojeg čini urezana površina mora s mjestimice iscrtanim područjima aktivnosti - kupalište, vaterpolo.

Prvi dan organizirana je šetnja kroz Zlarin koju su vodile Svjetlana Dean i Tamara Bjažić Klarin, a okupljene su provele zlarinskim ulicama, trgovima i valom pričajući o njihovim funkcijama i životu u prošlosti i danas. Idući dan su polaznici podijeljeni na one koji su pripremali pitanja za intervjue sa Zlarinjanima, te one koji su izrađivali slijepu kartu Zlarina koja će postati podloga za upisivanje ispričanih angedota i crtica iz života Zlarina. Popodne su održani i snimljeni opsežni intervjui s Mladenom Bjažićem, Srećkom Štrelovom te gospođama Tomislavom i Jugom. Treći dan su sudionici podijeljeni u četiri skupine koje su obrađivale po jednu od navedenih tema, a četvrti su prijedlozi i karte dovršeni i prezentirani na završnoj večeri uz kratak filmić koji je dokumentirao intervjue, sadašnjost obrađenih prostora i tijek radionice. Radionica je bila dobitnik jedne od nagrada festivala: na završnoj izložbi 19. kolovoza predstavilo se 45 sudionika s 19 radova od kojih je 8 radova dobilo festivalske nagrade;  feferone Slaven Tolj za rad 0:0, jedan vijenac suhih smokava podijelili su brojni sudionici radionice Javni Zlarin (voditeljice Mia Roth Čerina, Svjetlana Dean, Tamara Bjažić Kalrin i Darija Štrelov) i Tonči Čerina za tuš na Šarinoj rivi, drugi  vijenac smokava dobili Darija Štrelov i Vlatko Paulić za pokretanje kina Ispo Leroja koje  nekoliko godina nije radilo, Martin Šatović i Josipa Krolao dobili su travaricu za Izložbu u kući kod Gule, Ivana Pegan i pomagači za Događaj- pokretnje sata dobili su pletenicu češnjaka iz Ljubitovice, Mirna za audio rad Tijat Šibenik – Zlarin dobila je vijenac papričica, a Marko Ercegović dobio je pekmez za Mila za rad Prrp.

Galerija slika