Radionice


22/03/2010

Akcija 'da ti nacrtam?!' u organizaciji Udruge za promicanje vizualne kulture OPA u suradnji s Društvom arhitekata Zagreba, Hrvatskim dizajnerskim društvom i programom Arhitektura i djeca HKA

Cilj trodnevnog događanja u Društvu arhitekata Zagreba i oko njega, održano od 19.-21.3., je bilo upozoravanje na potrebu povećanja satnice likovne kulture u redovnom kurikulumu i rasprava o položaju vizualnog obrazovanja općenito, kao i o nužnoj potrebi povećanja likovne pismenosti u društvu općenito i posljedicama njezina manjka.

Jedinstven je stav struke da je satnica likovne kulture (najmanja u Europi) posve neadekvatna za izvođenje kvalitetne nastave. Središnji događaj akcije bila je javna rasprava održana 20.3. o položaju i sadržaju likovnog i vizualnog obrazovanja, a neposredan povod za njezinu organizaciju bilo je donošenje zakona o udžbenicima, izrada Hrvatskog nacionalnog kurikuluma te ostalih dokumenata koji određuju sadržaje i kvalitetu obrazovanja u Hrvatskoj.

U sklopu akcije održano je i pet arhitektonskih radionica za djecu pod vodstvom arhitekata, učitelja likovne kulture i razredne nastave. U petak 19.03. održane su dvije radionice pod nazivom 'znati + želja = znatiželja', a vodile su ih arhitektice Sanja Filep i Aneta Mudronja Pletenac na temu grada i njegovih gustoća i programa. U nedjelju 21.03. su se paralelno odvijale 3 radionice pod zajedničkim nazivom 'živi zid'. Prvu, u kojoj su djeca doslovno gradila zid pregradivši prolaz između ulaznog halla i izložbene dvorane DAZ-a i učila o tehnikama zidanja, mjerilu, strukturi i sl., su vodili arhitekti Petar Mišković i Mia Roth Čerina. Drugu radionicu u kojoj su djeca u tehnici karton tiska slagali različite opekarske vezove vodila je učiteljica razredne nastave Helena Habdija. Treću radionicu vodila je učiteljica likovne kulture Milena Matijević Medvešek, a djeca su opisivala, crtala i potom u manjem mjerilu ljepljivom trakom tlocrtno prikazivala zamišljene prostore. U ove radionice bilo je uključeno preko 100 učenika 1. do 8.razreda osnovne škole.

U subotu 20.3., kao najava rasprave koja je simbolično započela u 5 do 12, na Trgu Bana Jelačića održana je radionica "Na špici" u kojoj su se slučajni prolaznici prisjećali kako izgledaju pročelja sakrivena iza dugotrajno postavljenih reklamnih panoa. Za vrijeme trajanja akcije na balkonu DAZa istaknut je veliki transparent s natpisom 'da ti nacrtam?!' koji je nastao kao rezultat radionice koje je sa studentima dizajna (Antonio Karača, Luka Reicher) vodio Dejan Dragosavac Ruta. (www.opa.hr, www.d-a-z.hr)

Galerija slika