Golden cube awards

16/05/2011

Radni program Architecture&Children Međunarodnog udruženja arhitekata (UIA) objavljuje rezultate prvog međunarodnog natječaja za UIA Architecture & Children Golden Cubes nagrade

Službeno priopćenje radnog programa UIA Architecture & Children Nagrade UIA Architecture & Children Golden Cubes utemeljene su da bi se odalo priznanje ljudima i organizacijama koje djeci i mladima pomažu u razumijevanju arhitekture.

Gotovo 300 natjecatelja predalo je radove koji opisuju aktivnosti ili proizvode oblikovane i osmišljene da bi djecu i mlade –od predškolske dobi do punoljetnosti – obrazovale u temama vezanim uz arhitekturu i procese koji oblikuju našu okolinu.

Nakon prvog, nacionalnog stupnja natječaja, 19 zemalja je predalo svoje nominacije u četiri kategorije – Škole, Institucije, Tiskani i Audiovizualni mediji – međunarodnom ocjenjivačkom sudu. Ocjenjivački sud sastao se 13. i 14. travnja i analizirao sve pristigle nominacije za pojedine nagrade prema definiranim kriterijima. Zbog iznimne ukupne kvalitete svih pristiglih radova, žiri je odlučio u svakoj od kategorija uz nagradu dodati i po jedno posebno priznanje.

Nagradna kategorija: Škola
Pobjednik: ‘Network for Architecture’. L.A.G.
(Njemačka)
Posebno priznanje: ‘Trnovo Model of Basic Education + Learning’. Kindergarten Trnovo. (Slovenija)
Nagradna kategorija: Institucija
Pobjednik: ‘50 Activités pour Découvrir l'Architecture et l'Urbanisme’. Fédération des CAUE
(Francuska)
Posebno priznanje: ‘Casa Sentires’. Fundacion Sentires – Triptopolis. (Kolumbija)
Nagradna kategorija: Tiskani mediji
Pobjednik: ‘WohnRaum’. Gerhard Weber and Pet Zimmerman.
(Švicarska)
Posebno priznanje: ‘La Ville Mode d’Emploi’. Carole Saturno and Perrine Belin. (Francuska)
Nagradna kategorija: Audio-vizualni mediji
Pobjednik: ‘Architecture Series 1 – Workplaces’. Georges Nivoix + CRDP de Franche-Comté
(Francuska)
Posebno priznanje: ‘NEXT Eco Web.’ Next.cc (SAD)
Četiri nagrade bit će formalno uručene 27. rujna 2011. na službenoj ceremoniji dodjele tijekom 24. Kongresa Arhitekture UIA (www.uia2011tokyo.com)
Članovi međuarodnog ocjenjivačkog suda bili su: Patrick Werquin, viši analitičar za obrazovanje, UNESCO (Predsjednik OS); Eva-Maria Kabisch, stručnjakinja za medije u obrazovanju; Pablo Katz, arhitekt; Ann McNicholl, arhitektica, Ewa Struzynska, supredsjedateljica radnog programa UIA Architecture & Children i Hannes Hubrich, Co-director supredsjedatelj radnog programa UIA Architecture & Children.

Ocjenjivački sud bio je ohrabren i impresioniran širokim spektrom predstavljenih projekata te neumornim radom pojedinaca i organizacija svih veličina. Mnogi radovi nastali s minimalnim sredstvima ipak uspijevaju razvijati osviještenost mladih ljudi o važnosti arhitekture i izgrađene okoline da bi kao odrasli mogli dati svoj glas i utjecati na političke, ekonomske i socijalne strategije koje će oblikovati njihove gradove i okoliš.

Kao što kaže Louise Cox, predsjednica UIA: „Stvaranje humanog i održivog okoliša je izazov koji nas sve uključuje – arhitekte, urbaniste, političare i zajednice. Uvjerena sam da bi, kada bi svi bolje razumjeli procese koji oblikuju našu okolinu, naši gradovi i krajolici bili bolja i sretnija mjesta za život.“